Zon, zee en strand afdrukken maken

Als je op zoek bent naar een leuke opdracht, bij het thema zon, zee en strand, dan is deze activiteit echt geweldig om te doen met de kinderen. Niet moeilijk en de kinderen vinden het heerlijk om zelf het zand te maken voor hun afdrukken.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

– zeil om de tafel mee af te dekken

– 500 gram (patent)bloem

– ongeveer 150 ml babyolie

– afwasteiltje of andere bak

– een lepel

– een maatbeker

– 500 gram snelgips

– 5 plastic wegwerp bakjes

– 4 bordjes

– schelpen, sterren, etc.

Het gips heeft minimaal 75 minuten nodig om uit te harden.


Giet in een afwasteil of andere grote bak de bloem en doe daar de baby olie bij. Kneed de bloem en de baby olie goed door elkaar tot je een soort korrelig deeg/ zand krijgt. Het zand is goed als het korrelig is, maar ook lekker aan elkaar blijft plakken als je het aandrukt.

Soms moet je de kinderen een beetje helpen, omdat ze het kneden nog lastig vinden.

Vul een plastic bakje met een laagje zand en druk het met de lepel goed aan tot het zand helemaal glad is.

Nu kan je met de schelpen, sterren en andere vormen afdrukken maken in het zand.

Elk kind kan twee bakjes met afdrukken maken.

Wacht met het maken van de gips tot alle bakjes klaar zijn om gevuld te worden met gips, zodat je direct alle gips kan gebruiken en de restjes in een wegwerp bakje kan gieten om later weg te gooien. Waarschuwing: restjes gips niet door de gootsteen gieten!

Giet 500 ml water in de maatbeker en giet een even grote hoeveelheid snelgips in het koude water. Laat het een paar minuten staan en roer het dan goed door met de lepel. Het snelgips in de maatbeker is nog erg vloeibaar. Dat is goed. Het wordt na 75 minuten echt hard.

Giet binnen 10 minuten in alle bakjes een laagje van ongeveer 2 cm. Schud het bakje voorzichtig om de belletjes uit je gips te halen.

Als je gips over hebt, giet je dit in een wegwerp bakje. Leuk om later iets mee te doen of je gooit het, als het hard is, weg.

Spoel de lege maatbeker en de lepel af onder de kraan. Niet vergeten, anders heb je meer werk om het schoon te maken.

Laat de bakjes minimaal 75 minuten staan. Het gips wordt een beetje warm en soms ligt er een laagje water op. Dit laagje water kan je, na ongeveer 60 minuten, in de gootsteen gieten.

Druk het gips en het zand voorzichtig uit het bakje op een bordje.

Haal voorzichtig het zand van het gips.

En spoel af onder de kraan.

Tadaaaaaa!

Ook leuk om alleen de vormpjes vol te gieten met gips.

Schoon zand kan je nog een paar dagen bewaren om mee te spelen samen met schelpen, steentjes, en andere materialen. Super leuk.